09/09/2011

Teratai Hidayah Jumaat


Teratai Hidayah JumaatTeratai - Ramli Sarip Cover by Khelyda

Lawat Channel YouTube Khelyda di www.youtube.com/user/khelyda)

Teratai Hidayah Jumaat. Sedap nama itu. Teratai Hidayah binti Jumaat. Agak-agak zaman ini ada tak orang akan beri nama anak dengan nama itu? (-_^). Jika ada saya termasuk ayah itu. Hehe. Dan malam ini saya menggunakan nama itu sebagai tajuk post ini. Dan semasa menaip ini, saya berfikir-fikir tentang nama itu. Teratai Hidayah Jumaat. Boleh ke jadi nama heroin untuk novel? Ngee.. (-_^)

Tidak terasa masa berlalu. Jumaat datang lagi. Rasa seperti baru semalam sahaja Jumaat minggu lepas yang ditinggalkan. Walhal sudah seminggu bersamaan tujuh hari bersamaan 24 jam kali tujuh. Jumaat minggu lepas masih dalam cuti raya. Jumaat minggu lepas dengan spontan, tenang dan bersahaja saya mereka-cipta tiga logo untuk UstazCahaya. Sehingga kini masih lagi berfikir untuk memilih antara tiga logo tersebut.
Sedar tidak sedar sudah tiga bulan sejak saya dan kawan-kawan dalam The Kaf-Fa Band sibuk dengan persembahan untuk program di Masjid Hidayah; malam ini sekali lagi saya dan kawan-kawan bermesyuarat di Masjid Hidayah untuk program malam esok.

Selepas mesyuarat di Masjid Hidayah; saya. Aysyah dan Mamat ke sebuah restoran yang agak popular di sini untuk mereka yang gemar menyanyi. Restoran Santan Belada. Sambil saya dan Aysyah membuat skrip untuk pengacara majlis malam esok, kami makan dan saya mahu Aysyah dan Mamat menghiburkan saya barang selagu dua. Ikutkan saya meminta mereka menyanyikan lagu 'Kita Insan Biasa' (Ramli Sarip-Shima). Namun lagu tiada dalam album cd. Lalu, Aysyah dan Mamat menyanyikan untuk saya lagu 'Dua Insan Bercinta' (Amy Search dan Ella). Saya meminta Aysyah menyanyi sebuah lagu solo. Pilih punya pilih, entah kilat atau angin apa datang, kami berdua 'tiba-tiba sama-sama' terfikirkan lagu 'Teratai' Ramli Sarip. Lalu Aysyah pun menyanyikan lagu itu dengan berpandukan lirik di Ipadnya (kerana tv karaoke yang jauh dan kecik).

Ketika sampai ke rumah, saya pun terfikirkan nama/ tajuk ini 'Teratai Hidayah Jumaat'. Inilah sahaja kisah post ini yang istimewa pada tajuknya itu 'Teratai Hidayah Jumaat'.


Kita Insan Biasa - Ramli Sarip dan Shima


Tiada ulasan:

Catat Ulasan