27/09/2017

[Repost] Kaki Kiri Saya Patah Dalam Perjalanan Pergi Mengaji Muqaddam Di Rumah Arwah Atuk


[Repost] Kaki Kiri Saya Patah Dalam Perjalanan Pergi Mengaji Muqaddam Di Rumah Arwah Atuk
(Saya bersama ayah dan adik lelaki dalam Masjid Muhammad Jamalul Alam di pekan Kuala Belait, Negara Brunei Darussalam. Foto pada 25 ‎Disember ‎2014, jam ‏‎14:38:14)

Lihat kaki kiri saya dalam foto di atas. Nampak kaki kiri saya ada sikit 'kelainan'? Kaki kiri saya jadi begini kerana kemalangan jalan raya pada bulan Disember tahun 1987. Ketika itu saya berusia tujuh tahun. Saya lupa tarikh sebenar kemalangan itu, tetapi Insya Allah ayah saya ingat tarikh itu. Hendak saya bertanya kepada ayah atau ibu tarikh itu untuk ditulis dalam post ini, rasa tidak sampai hati pula saya, bimbang mereka risau atau berfikir yang bukan-bukan.

Saya dirawat di Hospital Umum Kuching Sarawak, selama hampir dua bulan. Ayah ambil cuti tanpa gaji masa itu untuk menjaga saya. Ibu pula baru habis pantang selepas kelahiran adik lelaki saya yang dalam gambar di atas. Seingat saya, kemalangan itu berlaku satu bulan selepas ibu melahirkan adik lelaki saya itu. Adik lelaki saya lahir pada 17 November 1987.

Patah Kaki Ketika Pergi Mengaji Al-Quran
(Saya pada tahun 1988. Di lapangan terbang Kuching)Nenek saya dan arwah datuk saya adalah guru mengaji Al-Quran pertama saya. (Nenek dan datuk sebelah mak - ibu dan bapa kepada ibu saya). Mereka berdua juga adalah guru mengaji pertama ibu dan adik-beradik ibu. Nenek dan arwah datuk mengajar mengaji di rumah mereka. Pada tahun 1987, saya dan keluarga saya tinggal agak jauh dari rumah arwah datuk tetapi masih dalam satu kawasan perumahan yang sama. Cuma perlu melintasi sebatang jalan dua lorong dua hala antara rumah orang tua saya dan rumah arwah datuk (yang sekarang ini didiami nenek bersama adik bongsu ibu saya).

Waktu menyeberangi jalan itulah, saya dilanggar oleh sebuah lori pick-up yang membawa tong minyak hitam. Sungguh, satu detik dari memori itu tidak ada dalam ingatan saya. Semuanya hitam. Apa yang saya ingat ialah ketika saya sedar, hidung saya sudah dimasukkan hos getah dan dalam hos getah itu saya nampak makanan yang saya tahu itu adalah makanan dari perut saya yang saya makan sebelum kemalangan itu tadi. Tujuan dibuat begitu ialah supaya perut saya kosong untuk saya boleh dibius dan dibedah.

Lelaki Cina Yang Melanggar Saya Itu Lari

Pada masa kemalangan terjadi, saya bersama tiga orang sahabat zaman kanak-kanak saya. Dari apa yang mereka ceritakan, sebaik saya 'terlanggar', lelaki Cina yang memandu lori pick-up itu tadi terus melarikan diri bersama lorinya.

Rupa-rupanya, dia lari dan menyerah diri di balai polis berhampiran. Setelah dewasa baharu saya faham akan langkah ini. Untuk keselamatan, jika berlaku kemalangan seeloknya segera pergi ke balai polis berhampiran. Kemungkinan kita dicederakan oleh orang ramai sangat tinggi jika menunggu di tempat kejadian. Jangan pula langgar lari dan menghilangkan diri.

Alhamdulillah. Lelaki Cina itu sangat baik hati dan bertanggungjawab. Dia menanggung segala kos rawatan saya. Paling besar ialah kos penerbangan, kerana dia perlu membeli empat tempat duduk kapal terbang hanya untuk saya seorang. Sehingga setahun selepas kemalangan, dia selalu menziarahi saya dengan memberi wang dan buah tangan setiap kali dia datang melawat.

Kemudian kami terputus hubungan sehingga kini. Namun, saya selalu mendoakan lelaki Cina itu yang melanggar saya dahulu. Saya berdoa semoga dia mendapat hidayah sebelum kembali kepada Allah. Allahumma, Amin Amin Amin. Amin Ya Rabb al-Alamin.

(Ibu dan ayah saya ketika datang ke Brunei dan bercuti bersama saya. Alhamdulilah, itulah kereta yang Allah rezekikan sebagai kenderaan saya ketika di Brunei)


Kemalangan Ini Antara Kekuatan Saya Dalam Dakwah Belajar dan Mengajar Al-Quran

Alhamdulillah. Saya bersyukur untuk semuanya. Bersyukur dengan sedikit kelainan dan keistimewaan yang Allah beri kepada fizikal saya. Namun, Allah tetap merezekikan saya untuk mudah bergerak dan beraktiviti. Saya boleh menunggang basikal, menunggang motorsikal dan memandu kereta.

Sejujurnya, kemalangan pada tahun 1987 itulah yang memaut hati saya kepada dunia belajar dan mengajar Al-Quran. Ia sesuatu yang sangat 'sentimental' sekali. Sukar untuk saya luahkan dalam bentuk perkataan. Bagi ibu saya juga begitu. Ibu selalu kaitkan Al-Quran dan kemalangan yang mengubah sedikit keadaan fizikal saya pada kaki sebelah kiri.

16 tahun pengalaman saya mengajar Al-Quran sejak tahun 1999. Insya Allah, di Facebook 'Pendidikan Al-Quran Kanak-kanak' (www.facebook.com/pandaimuqaddam) saya berkongsi ilmu, maklumat, tip, panduan dan pengalaman. Khususnya untuk para ibu menjadi guru pertama kepada anak. Guru pertama yang mengajar tentang Islam dan Al-Quran di rumah bermula sejak anak berusia satu (1) hari.

Norudin Draman UstazCahaya
www.ustazcahaya.blogspot.my

Facebook Page:
Dari Blog UstazCahaya
www.ustazcahaya.my

Rangkaian Media Sosial:

Facebook | Instagram | Twitter
@ustazcahaya
#ustazcahaya

Whatsapp | Telegram
016-8472303

Email:
ustazcahaya@gmail.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan